Skip to main content

Internett of Things (IoT) er et begrep som har vært stadig mer til stede i media de siste par tiårene. Men hva er det egentlig, hvordan fungerer det og hvilke muligheter åpner det for? I dette innlegget skal vi prøve å gi svar på disse spørsmålene på en enkel og forståelig måte.

Hva er IoT?

IoT er samlingen av alle ting som har muligheten til å koble seg til internett.

Tidligere har det i hovedsak har vært PCer, telefoner og nettbrett som har hatt tilgang til internett, men med IoTs frammarsj har det blitt mer vanlig å koble til ting som røykvarslere, TVer, kaffemaskiner, lyspærer, sensorer ol. Dette gjør at de kan kommunisere og interagere med hverandre på en måte de ikke kunne tidligere. Med denne teknologien kan vi nå lage smarte hjem som styrer oppvarmingen etter strømprisen, smart jordbruk som sier ifra når det er nødvendig å vanne, smarte biler som kan styres fra telefonen og mye mer.

Hvordan fungerer IoT?

Funksjonaliteten til et IoT system kan deles inn i fem lag.

 

  • Det første er det fysiske laget, bestående av IoT enheter. Dette er gjerne sensorer, aktuatorer og andre enheter som kan samle inn data eller påvirke omgivelsene.

 

  • Deretter har vi kommunikasjonslaget som sørger for at enhetene i det fysiske laget kan snakke sammen. Her finnes det en rekke kommunikasjonsprotokoller som enhetene kan bruke, blant annet Wifi, Bluetooth, Zigbiee, Z-wave, MTTQ og Ethernet for å nevne noen. Alle protokollene har ulike fordeler og ulemper når det kommer til pris, rekkevidde, båndbredde og strømforbruk.

 

  • Aggregeringslaget sørger så for å samle sammen dataen og sende det videre til prosesseringslaget. Dette gjøres som regel av en IoTgateway, hub eller MTTQ broker. En moderne IoTgateway kan som regel håndtere flere kommunikasjonsprotokoller slik at ulike IoTenheter kan benyttes i samme system.

 

  • Prosesseringslaget sørger så for å at dataen blir prosessert og lagret, og gjøres ofte i en skytjeneste.

 

  • Til slutt sørger applikasjonslaget for et brukergrensesnitt som gjør det enkelt for brukeren å interagere med systemet. 

IoT og andre teknologier

Med IoT åpnes også muligheten for å ta i bruk en rekke andre teknologier på en mer effektiv måte.

Maskinlæring

Maskinlæring er for eksempel helt avhengig av store mengder høykvalitets data, og med IoT kan vi hente inn og lagre data på en mye mer effektiv måte enn tidligere. Dette åpner for å kunne se nye sammenhenger og optimalisere prosesser vi tidligere ikke hadde mulighet til.
Et veldig rett frem eksempel på dette er å predikere når det er nødvendig med vedlikehold på industrielle maskiner. Man kan nå plassere et stort antall sensorer på ulike maskiner, og sende dataen fra disse til en maskinlæringsalgoritme som gir beskjed når det er på tide med vedlikehold. Dette gjør at man kan fikse ting før de blir ødelagt og samtidig slippe å gjennomføre unødvendig hyppig vedlikehold.

 

Edge computing

De store datamengdene fører også med seg behovet for å filtrere og prosessere dataen lokalt der båndbreddentilkoblingen er begrenset. Dette er det som kalles edge computing, og gjør at mengden data som må sendes over nettet reduseres. Til slutt fører det med seg en sikkerhetsrisiko å sende store mengder data over internett, og her kan blockchain teknologien anvendes for å spore og verifisere dataen. 

Vil du lære mer?

Ønsker du å vite mer om IoT ?
Meld deg på vårt nyhetsbrev for å holde deg oppdatert om vårt neste morgenseminar, eller ta en titt på ett av våre andre blogginnlegg.

Vi hjelper deg med å digitalisere din bedrift – book et møte med oss!

Kontakt oss